Uvek težimo ka višem i boljem! Nazovite nas na tel: 065 673 18 92

Poslovna zgrada u Ise Bajića

Poslovna zgrada u Ise Bajića

Ulica Ise Bajića (Isidor Bajić, novosadski kompozitor), se nalazi u zoni najužeg gradskog centra, u zaleđu Dunavske ulice. Ulica je takođe deo zone koja okružuje Sokolski dom, arhitekte Đorđa Tabakovića iz 1935. godina), jedan od najznačajnijih objekata međuratne Moderne u Novom Sadu.

Iako su ove dve značajne činjenice obaveza svakom arhitekti u projektovanju objekata u ovoj ulici, niz objekata podignutih tokom poslednje decenije prošlog veka, dao je loš rezultat. Osim objekta na broju 10, ostali su podignuti u periodu od nekoliko godina tokom 90-ih. Njihova arhitektura pokazuje sunovrat struke i društva u periodu izolacije, a svojim kvalitetnim rešenjima zauvek ostavilo trag na arhitekturi Novog Sada, Dogradnjom objekta u Ise Bajića broj 12 i adaptacijom objekta broj 10, bitka za lepo lice grada u najužem gradskom centru je bila potpuno izgubljena. Ulični front ulice Ise Bajića je u drugoj polovini 90-ih nešto popravljan izvođenjem objekta na broju 6, nešto umerenije arhitekture a početkom ovog veka definitivno ukrašen objektom na broju 4. Vrednost oblikovane fasade objekta na broju 4 time postaje i značajnija i vrednija.

Program objekta čini niz poslovnih i trgovačkih lokala. Gabarit objekta poštuje postojeći urbanistički obrazac kuće u nizu sa dubokim dvorišnim krilom, jednake spratnosti, koji se nastavlja na susedni (u Dunavskoj ulici broj 16). Kotom venca je takođe uklopljen u milje, s tim da je manja spratna visina novih objekata dozvolila objekat visine P+2+Pk, u odnosu na dominantnih P+1+Pk u centru grada. Potkrovlje je tretirano kao povučena etaža kao moda poslednjih nekoliko godina koju podržava i važeći Pravilnik u ovoj oblasti.

Funkcionalni raspored prostora objekta ne daje mogućnost za arhitektonsko istraživanje autora objekta koji se nalazi na parceli čiji je odnos strana 1:5, na štetu fasadnog fronta.

Svojim položajem u neprekinutom uličnom nizu, ulična fasada time postaje glavna tema oblikovanja. Mlađi arhitekta Kovjanić unosi nekoliko elemenata u oblikovanje koje uspeva da uskladi položajem, međusobnim odnosom i razmerom. Iako se, nakon pažljivog studiranja fasade može dovesti u pitanje opravdanost tolikog broja elemenata, stilska savremenost i svežina, kao i stabilnost kompozicije daju veoma kvalitetan rezultat.

ise-bajica-01
ise-bajica-02
ise-bajica-03
ise-bajica-04
ise-bajica-05
ise-bajica-06